Selecteer een pagina

Met blozende wangen en rode lippen. Zo kijkt Rubens de toeschouwers aan van op het Zelfportret na de restauratie. Jarenlang zaten deze details verborgen onder verschillende verflagen. De gastheer van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is opgesmukt en bijna klaar voor zijn feest. Twee maanden voor de start van het festival is het Zelfportret van de meester na meer dan een jaar restauratie bijna terug thuis. Het Rubenshuis viert dat met een gratis volksfeest op zaterdag 21 april. Rubens wordt dan in zijn thuisstad verwelkomd met straattheater, workshops, lezingen en lichtspektakel. Het feest is de perfecte opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Voor deze speciale gelegenheid is het Rubenshuis geopend tot 20 uur. Deelname is gratis.

Feest

Op 21 april viert de stad Antwerpen de feestelijke terugkeer van het Zelfportret van Peter Paul Rubens. Het gerestaureerde schilderij is dan na meer dan een jaar terug thuis in ‘zijn’ Rubenshuis. Het feest begint op de Antwerpse Meir en Wapper, waar de steltenlopers van Animare de bezoekers begroeten en meenemen naar het Rubenshuis. De poëtische, subtiele lichtinstallaties van El Circo d’ Ell Fuego, een operazangeres en een vuurspuwer toveren het museum voor deze gelegenheid om tot een sprookjesachtige en feeërieke plek.

In het huis zelf ontdekt het publiek het gerestaureerde Zelfportret van Rubens. Het verschil voor en na de restauratie is enorm. Hoe de restauratoren te werk zijn gegaan, komt aan bod tijdens de lezingen van directeur Ben van Beneden. Een feestelijk fotomoment kan niet ontbreken. Bezoekers kunnen zich op een prachtige fauteuil vóór het Zelfportret fotograferen. Jong en oud kan ook zelf aan de slag gaan en een zelfportret tekenen of schilderen. Met enkele tips van de meester nemen zij een prachtig resultaat mee naar huis. Samen met het publiek toost Rubens met een gratis drankje op zijn terugkeer.

De terugkeer van het Zelfportret is alvast een ideale opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens is bijzonder opgetogen over de terugkeer van het Zelfportret: ‘Tijdens de restauratie botsten de specialisten van het KIK [Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium] op een opeenstapeling aan ingrepen in de picturale laag. Ons beeld van het Zelfportret was hierdoor jarenlang vervormd. Rubens’ schildertechniek is opnieuw zichtbaar met het blote oog. Ik ben bijzonder verheugd dat de gastheer van ‘Antwerpen Barok 2018’ er piekfijn uitziet en helemaal klaar is voor zijn feestjaar. ‘

Praktisch informatie

  • Feestelijke terugkeer Zelfportret
  • 21 april 2018 van 10 tot 20 uur
  • In en rond het Rubenshuis
  • Wapper 9-11
  • 2000 Antwerpen
  • Gratis

De capaciteit voor de lezingen is beperkt. Inschrijven is aangeraden via rubenshuis@stad.antwerpen.be

Meer info op www.rubenshuis.be. Het volledige programma van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is beschikbaar op www.antwerpenbarok2018.be