Selecteer een pagina

Miljoenenschenking van € 66,9 miljoen voor culturele sector

Maar liefst 66 musea en culturele instellingen ontvangen een schenking van de BankGiro Loterij

Amsterdam, 16 februari 2017 – Met een cheque onder de arm verlieten 66 directeuren van musea en andere culturele instellingen vanavond de Beurs van Berlage in Amsterdam. Allemaal ontvingen zij een schenking op het BankGiro Loterij Goed Geld Gala. De loterij onthulde hier dat haar inkomsten het afgelopen jaar met € 8,2 miljoen zijn gegroeid.

En dat betekent automatisch € 4,1 miljoen meer geld voor cultuur in Nederland: de helft van ieder lot gaat naar musea en andere culturele instellingen. In totaal kan de culturele sector in 2017 rekenen op € 66,9 miljoen, dankzij de bijna 600.000 Nederlanders die meespelen met de BankGiro Loterij.

Het miljoenenbedrag is op het Goed Geld Gala verdeeld onder 66 culturele organisaties. De meeste hiervan ontvangen jaarlijks steun van de BankGiro Loterij, variërend van € 200.000,- tot ruim € 15 miljoen. Door de verhoogde opbrengst werd een aantal culturele instellingen bovendien verrast met een donatie voor een specifiek project of nieuw initiatief.

Meer muziek in de klas en in het museum

Zo ontving Stichting Méér Muziek in de Klas een schenking van 1,5 miljoen euro. Hiermee is het mogelijk de komende twee jaar muziekprogramma’s en activiteiten in schoolklassen te verbeteren en uit te breiden. Dat is belangrijk omdat muziekonderwijs grotendeels is verdwenen uit het basisonderwijs en muziek de ontwikkeling van het kinderbrein stimuleert. Op het gebied van muziek gaat ook een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling. Met een donatie van € 580.000,- kan het museum de komende drie jaar concerten gaan geven met historische muziekinstrumenten uit haar collectie.

Cultuur toegankelijk maken voor publiek Geld van de BankGiro Loterij is ook bedoeld om cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor publiek. De Oude Kerk in Amsterdam kan met een schenking van € 200.000,- kerkruimtes openstellen die tot nu toe altijd verborgen bleven voor publiek. En Vereniging Hendrik de Keyser kan dankzij een donatie van € 975.000,- door het hele land 35 monumentale panden inrichten als ‘museumhuizen’. De panden worden teruggebracht in oude stijl en zo ingericht dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe er in Nederland vroeger werd gewoond, gewerkt en geleefd.

Het overzicht van alle schenkingen kunt u hier downloaden:

Download opbrengstenposter BankGiro Loterij 2016 (PDF)