Selecteer een pagina
Ellie Lust spreekt nieuwe audiotour in voor Amsterdam Museum in het kader van EuroPride 2016

Ellie-LustHet Amsterdam Museum heeft de voormalige Wie is de Mol?-deelnemer  Ellie Lust verzocht een nieuwe audiotour in te spreken ter gelegenheid van de Europride 2016. In de audiotour laat Ellie Lust, woordvoerder Politie Eenheid Amsterdam, bezoekers kennismaken met eerder onbelichte stadsverhalen in het museum. Op persoonlijke wijze vertelt zij over opmerkelijke gebeurtenissen en verhalen uit de geschiedenis van de Amsterdamse LGBTI-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersexual). Welke rol speelde Napoleon bijvoorbeeld bij de legalisering van homoseksualiteit? En wat er wordt gevierd op Hartjesdag? De audiotour (In)visible geeft op deze vragen een antwoord en is vanaf 21 juli gratis verkrijgbaar in het Amsterdam Museum.

Tijdens de EuroPride, die van 23 juli tot en met 7 augustus 2016 plaatsvindt, is het Amsterdam Museum het culturele hart van de activiteiten. COC Nederland organiseert in Museumcafé Mokum de Shakespeareclub ter ere van het 70-jarige bestaan. De Shakespeareclub is het startpunt voor cultureel bezoek tijdens de EuroPride en biedt een programma overzicht op het gebied van bijv. muziek, dans en discussie. De Shakespeareclub is gratis te bezoeken en dagelijks geopend tot 21.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de Shakespeareclub tot 23.00 uur geopend. Het Amsterdam Museum organiseert tijdens de EuroPride daarnaast elke dag om 13.00 uur rondleidingen door de vaste collectie onder leiding van een vrijwilliger uit de LGBTI community.

 

Overige Europride activiteiten van het Amsterdam Museum
Europride is voor het Amsterdam Museum aanleiding om de expositie ‘Transmission: reprise’ tentoon te stellen. ‘Transmission: reprise’ is een expositie met verhalen van en over transgenders. Aan de hand van indrukwekkende fotoseries en voorwerpen zoals een bontjas, een transpridevlag en een petticoat, worden verhalen over gender, erkenning, verlangen en trots geïllustreerd. De expositie was eerder in een andere vorm te zien van 17 oktober 2015 t/m 13 maart 2016. Naast de tentoonstelling vinden gedurende Europride ook elke dag Stadsgesprekken plaats, waar bezoekers en geïnteresseerden terecht kunnen met vragen over dit onderwerp of hun eigen verhaal. Op vijf augustus is tevens de documentaire TransAnders van Kim Bakker te zien. In TransAnders delen crossdressers en transgenders uit Amsterdam en omgeving hun ervaringen over leven met een geheim.

In de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum is vanaf 7 juli de installatie #agfag van kunstenaar JLDianthus te zien. JLDianthus onderzoekt hierin thema’s als gender, identiteit, seksualiteit en het lichaam. Daarbij ligt de focus op hoe de kunstenaar zich verhoudt tot de LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homo-, bi-, transgender en interseks) in de Amsterdamse beeldende kunst. De titel ‘#agfag’ verwijst de naar de term ‘faghag’, een bijnaam voor vrouwen die zich omringen door homo- en biseksuele mannen.

Over het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden – ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – kenmerken de identiteit van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als zijn maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Het Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.