Selecteer een pagina
T. rex komt aan in Leiden
Feestelijke intocht op vrijdag 26 augustus
(c) Museum Naturalis

(c) Museum Naturalis

Het is zo ver: Tyrannosaurus rex Trix komt aan in Naturalis. Na drie jaar zoeken, graven en prepareren is de droom uitgekomen. Op vrijdag 26 augustus rijdt de vrachtwagen met T. rex aan boord van Schiphol onder politie-escorte naar Leiden. Bioloog Freek Vonk en paleontoloog Anne Schulp rijden voorop. Rond 11.00 uur komt de stoet, waaronder ook Tientje voor T. rex kinderen, aan op de Beestenmarkt. Hier wacht Trix een warm onthaal van het Leidse publiek inclusief bijna 1000 basisscholieren. Loco burgemeester Robert Strijk heet T. rex Trix welkom in Leiden en overhandigd de sleutel van de stad. Bart Meijer, presentator van het Jeugdjournaal, presenteert het geheel.

Het skelet van T. rex wordt in de dagen daarna gemonteerd bij Naturalis, waarna op 10 september de tentoonstelling T. rex in Town open gaat voor publiek. Vanaf 1 september is het huidige museum gesloten. Kaarten voor T. rex in Town zijn alleen online te bestellen op www.naturalis.nl.

Het skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, is in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door Naturalis Biodiversity Center en maakt deel uit van haar collectie. Het is de eerste T. rex die buiten de VS in bezit is van een museum. Het is dankzij donaties en sponsorgelden gelukt om de komst van dit bijzondere fossiel naar Nederland mogelijk te maken. Dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij heeft Naturalis het traject van de introductie van T. rex  tot en met het einde van de T. rex in Town tentoonstelling kunnen financieren. Vanaf 10 september 2016 is T. rex voor het eerst in volle glorie te bewonderen in de tentoonstelling T. rex in Town in het entreegebouw van het museum in Leiden. Eind 2018 krijgt ze een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.

Programma intocht:
10.30 uur Aankomst scholen op Beestenmarkt onder begeleiding van live muziek
10.45 uur Introductie door Bart Meijer, live verbinding met Freek Vonk en Anne Schulp
Jurering en bekendmaking winnaar van de beste dino-decoratie
11.00 uur Aankomst stoet met T. rex op de Beestenmarkt, welkom door loco burgemeester
11.30 uur Einde