Selecteer een pagina

Finalisten Kunstenaar van het Jaar 2018

Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2018. Het zijn in alfabetische volgorde: Marlene Dumas, Iris van Herpen, Theo Jansen, Elise van der Linden, Marc Mulders, Erwin Olaf, Daan Roosegaarde, Levi van Veluw en Isabella Werkhoven. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.
Nieuwe finalisten zijn Iris van Herpen en Isabella Werkhoven. Uit de top 8 zijn Erwin Olaf en Emo Verkerk verdwenen.

Een korte toelichting op elke finalist:
               Marlene Dumas maakt vooral tekeningen, schilderijen en aquarellen. Sinds de jaren negentig geniet ze een wereldwijde bekendheid door haar schilderijen, voornamelijk figuren en portretten Dumas’ stijl leunt aan tegen het expressionisme en de conceptuele kunst. Haar schilderijen en aquarellen zijn sterk erotisch geïnspireerd en worden door sommigen zelfs pornografisch genoemd. Titelhouder Kunstenaar van het jaar 2015.

Iris van Herpen is een van de opvallendste modeontwerpers van dit moment. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, ze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Ze is bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes. Titelhouder van Talent van het jaar 2013.

Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuis en worden voortbewogen door de wind. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Titelhouder van Briljanten Kunstenaar van het jaar 2017.

Elise van der Linden laat zich voor haar beeldend werk (video en video-installatie, fotografie en collages) leiden door het vaak onopgemerkte verloop van de dingen. Zoals een groeiproces van een plant, ophopingen en resten van ooit belangrijke verhalen op papier, de snelheid van onze voertuigen, de door de mens gebouwde ruimten en constructies die weer uiteen vallen. Titelhouder van Talent van het jaar 2017.

Marc Mulders is schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier. Hij is vooral bekend om zijn olieverfschilderijen waarin hij de loop van de natuur volgt. In de lente en zomer schildert Mulders tulpen, irissen en rozen; in de herfst en winter richt hij zich op wilde dieren als fazanten en hazen. Titelhouder Kunstenaar van het jaar 2017.

Daan Roosegaarde is kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Titelhouder van Talent van het jaar 2015 en Kunstenaar van het jaar 2016.

De foto series van Levi van Veluw zijn allemaal zelfportretten, getekend en gefotografeerd door de kunstenaar zelf. Zijn werken manifesteren zich als elementaire overdrachten waarbij hij het gezicht modificeert tot een object, gecombineerd met andere stilistische elementen creëert hij een derde object met een zeer groot visueel effect. Titelhouder van Talent van het jaar 2014.

Isabella Werkhoven is bekend geworden door schilderijen met een heel kenmerkende sfeer. Van vervreemding. Lading. En stilte, windstilte. Maar er broeit iets. Die sfeer is niet nadrukkelijk aanwezig, maar bijna onbenoembaar, onderhuids. De onderwerpen, vaak muurbloempjes van onze dagelijkse omgeving, worden door Werkhoven ineens in een nadrukkelijke setting gezet.

Op 3 november worden, naast de nieuwe Kunstenaar van het jaar, het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar vijftiende editie. De verkiezing is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

http://www.kunstenaarvanhetjaar.nl/