Selecteer een pagina
‘Goden voor één nacht’

Conservator Halbertsma schrijft gedichtenbundel over oudheid en museumcollectie

‘Goden voor één nacht’ heet de bundel gedichten die Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke Wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, schreef over zijn persoonlijke favorieten uit de rijke museumcollectie. Op zondagmiddag 27 november (16-18 uur) wordt het eerste exemplaar van de bundel officieel overhandigd aan prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Drs. Hanneke Leliveld (literatuurwetenschapper en classica) houdt een korte inleiding over de poëzie van Halbertsma en de auteur draagt een aantal gedichten voor. Na afloop signeert hij zijn nieuwe bundel. Toegang is gratis bij bezoek aan het museum.

Goden voor één nacht telt 27 gedichten die zijn geïnspireerd door de wereld van de oudheid. Halbertsma: “Bij het zien van een oudheidkundig voorwerp komen bij mij beelden voor ogen, die me meevoeren naar de wereld van toen: naar de oevers van de Nijl, naar Romeinse villa’s aan de Golf van Napels, naar de legerkampen langs de Rijn.” De gedichten nemen lezers mee naar Kreta en Egypte, naar Griekenland en Rome, naar Italië en de provincies van het Romeinse Rijk. Naar een wereld vol schoonheid en erotiek, maar ook vol weemoed, verdriet en verlangen.
De dichtbundel Goden voor één nacht verschijnt bij Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Het boekje is vanaf 27 november te koop in de Museumshop van het Rijksmuseum van Oudheden en in de reguliere boekhandels (€17,50).

Luitspeelster
Zachte klanken, fijn en helder,
speel jij, beeldschone vriendin!
Je vingers, rank en teder,
raken snaren, binnenin.

Wat zit je prachtig op het kussen,
als een bloem boven het veld.
Zalf laat je lichaam glanzen,
zachtjes zing jij van een held.

Ik herken mij in jouw woorden,
al hoor ik niets, ik luister wel:
een lied, voor mij geschreven,
klinkt door in jouw snarenspel.

Presentatie ‘Goden voor één nacht’
· datum: zondag 27 november 2016
· tijd: 16.00-18.00 uur
· locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
· toegang: gratis (excl. museumentree)
· aanmelden: via de museumwebsite http://www.rmo.nl