Selecteer een pagina

Groninger Museum toont grootste Rodin-expositie ooit in Nederland

Na een succesvolle start met David Bowie is en Joris Laarman Lab vervolgt het Groninger Museum haar programmering in 2016 met veelbelovende exposities, met als hoogtepunt in het najaar een over de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Met ruim 120 beelden en 20 werken op papier is dit de grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland. Komend voorjaar zal in samenwerking met Museum de Fundatie in Zwolle de dubbeltentoonstelling Wilden en Nieuwe Wildenopenen, gewijd aan het 20ste-eeuwse expressionisme en neo-expressionisme in Duitsland. 

Rodin – Genius at Work: 19 november 2016 t/m 30 april 2017
Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. In zijn werk gaat het niet alleen om de geïdealiseerde vormen van het menselijk lichaam, maar ook om het tonen van het maakproces zelf. Rodin – Genius at Work toont gipsen en bronzen beelden, waaronder bekende werken als ‘De Denker’ en ‘Balzac’, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die blijk geven van de creativiteit van de kunstenaar. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals ‘De Kus’. De tentoonstelling over Rodin is samengesteld door Musée Rodin in Parijs en het Museum of Fine Arts in Montreal.

Nieuwe Wilden: 30 april t/m 23 oktober 2016
De expositie Nieuwe Wilden biedt het allereerste overzicht van de figuratieve schilderkunst die in het begin van de jaren tachtig tot bloei kwam in West-Duitsland. De schilderijen zijn veelal rauw en agressief, vaak ogenschijnlijk slecht geschilderd of soms juist opzettelijk kitscherig, maar vrijwel altijd humoristisch en tot nadenken stemmend. Het Groninger Museum was een van de eerste musea in Nederland die dit soort kunst op grote schaal verzamelde. Nieuwe Wilden, met werk van o.a. Martin Kippenberger, Albert Oehlen, Walter Dahn, Salomé en Ina Barfuss, werd oorspronkelijk samengesteld door het Städel Museum in Frankfurt. Parralel aan Nieuwe Wilden is in Museum de Fundatie in Zwolle Wilden te zien, die het expressionisme uit het begin van de 20e eeuw toont.

Esther de Graaf: 11 juni t/m 2 oktober 2016
Het werk van Esther de Graaf (Wouterswoude, 1984) is vanaf juni te zien in Coop Himmelb(l)au. De Graaf won Young Grunn Artist II, een zoektocht van NP3 (een platform voor onderzoekende en experimenterende hedendaagse kunst) en het Groninger Museum naar jonge talentvolle kunstenaars. De Graaf maakt ruimte-vullende installaties van goedkope alledaagse materialen als karton, ijzerdraad, tape en cellofaan. Met eenvoudige middelen komt ze tot buitengewone constructies.

Joost van den Toorn: 11 juni 2016 t/m 8 januari 2017
Onder de titel Capita Selecta toont het museum met enige regelmaat een ruime selectie uit de eigen collectie moderne en hedendaagse kunst, mode en design. Dit keer krijgt beeldhouwer Joost van den Toorn (Amsterdam, 1954) speciale aandacht. Op eigenzinnige wijze stelt Van den Toorn grote thema’s als geweld, seks en religie met humor en ironie aan de orde, maar ook met een melancholische en romantische ondertoon.

De Vrienden van Mesdag: 11 juni t/m 11 september 2016
De Groninger kunstenaar H.W. Mesdag en zijn vrouw kregen bij hun zilveren huwelijk in 1881 van de leden van de Hollandsche Teeken Maatschappij een album met 29 bladen met aquarellen en tekeningen. Eén blad heeft Mesdag apart ingelijst, dat van zijn beroemde achterneef Sir Lawrence Alma Tadema. Die aquarel werd in 1919 verkocht en was sindsdien onvindbaar. Het album kwam in 1931 als schenking in het Groninger Museum terecht. Nu, ruim tachtig jaar later, heeft het Groninger Museum het ontbrekende blad terug weten te kopen. Ter gelegenheid van de terugkomst van deze pagina in het album presenteert het Groninger Museum alle bladen van dit album.

Lopende tentoonstellingen
De tentoonstelling over David Bowie is verlengd tot en met zondag 10 april 2016. David Bowie is toont een overzicht van meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van David Bowie: handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar.

De expositie Joris Laarman Lab over ontwerper, uitvinder en kunstenaar Joris Laarman, is nog tot en met 10 april 2016 te bezoeken.

De geveldecoraties van de Groninger keramist Anno Smith zijn nog tot en met 5 juni 2016 te bezichtigen.

De tentoonstelling Breekbaar Goed. Een eerbetoon aan Minke A. de Visser (1898 – 1966) is verlengd tot 11 december 2016.