Selecteer een pagina

Jubileumtentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden ‘Al 200 jaar van nu’

Tweehonderd jaar geschiedenis, gebeurtenissen en verhalen over museum en collectie!
Op 25 april opent in Leiden de grote overzichtstentoonstelling ‘Al 200 jaar van nu’, een verrassend verhaal over 200 jaar Rijksmuseum van Oudheden. Bezoekers wandelen door twee eeuwen museumgeschiedenis en talrijke voorbeelden uit de collectie die daar een rol bij speelden, tegen de achtergrond van de gebeurtenissen op het wereldtoneel. Van de stichting van het museum door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam. Al 200 jaar zijn archeologie en oudheden onlosmakelijk verbonden met het Leidse museum en de verhalen daarover zijn immer actueel. De expositie is een van de activiteiten waarmee het museum in 2018 zijn 200-jarig bestaan viert, en is te zien tot en met 2 september.

De tentoonstelling geeft bezoekers een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het Rijksmuseum van Oudheden is opgericht als nationaal centrum om kunst- en archeologische schatten van oude ‘verdwenen’ culturen bij elkaar te brengen en te tonen aan publiek. Met 150 Griekse en Romeinse beelden ging het destijds van start. De beginjaren verliepen voorspoedig; het museum kocht grote collecties aan uit Egypte, de Klassieke wereld, en zelfs ‘Oost-Indische’ oudheden. Daarnaast vonden vanaf 1827 namens het museum de eerste archeologische opgravingen van Nederland plaats. De instabiliteit van  Europa tijdens revoluties, economische crisis en wereldoorlogen had vervolgens zijn weerslag op het museum. Het grootste deel van de collectie is in 1940 in bunkers geplaatst in de duinen, en toont de bezetter opmerkelijke interesse voor de prehistorische collectie, vanwege ideeën over de oorsprong van een Duits wereldrijk. Na de oorlog keert de collectie terug uit de schuilkelders, het museum breidt uit en bezoekersaantallen groeien. Tegenwoordig is het Rijksmuseum van Oudheden een levendig podium voor de oudheid, met 200.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling. Die telt meer dan 180.000 voorwerpen uit het oude Egypte, de Klassieke Oudheid, het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland.

Het tentoonstellingsverhaal presenteert een mix van voorwerpen uit de eigen collectie met voorwerpen die de afgelopen twee eeuwen naar andere musea zijn verhuisd. Het onlangs verworven prehistorische zwaard van Ommerschans en het diploma van de eerste museumdirecteur Reuvens prijken naast Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de St. Servaas in Maastricht, die speciaal voor de tentoonstelling eenmalig terugkeren naar het Rapenburg. Daarnaast zijn er talrijke voorwerpen die nooit eerder te zien waren zoals kopieën van Deense runenstenen en een 16de-eeuwse ‘Romeinse’ Venus, en is er aandacht voor de impact van werk van de elf directeuren en onderzoek van museumconservatoren in de afgelopen 200 jaar.

Het jubileumjaar 2018 krijgt verder gestalte via een jubileumroute met anekdotes en onbekende verhalen bij zo’n vijftig voorwerpen in de zalen over de oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen, het oude Nabije Oosten en de archeologie van Nederland. Daarnaast verschijnen er een jubileumboek (€49,95) over 200 jaar museumgeschiedenis en een speciale serie feestelijke postzegels, in samenwerking met Post NL. Ook organiseert het museum voor bezoekers 200 exclusieve activiteiten, voor èn achter de schermen. Voor liefhebbers en vakgenoten is er een serie congressen over de diverse collectiegebieden.

‘Al 200 jaar van nu’ is de tweede van de drie tentoonstellingen in 2018. ’Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’ is nog te zien tot en met 25 maart. Het jaar sluit af met ‘Goden van Egypte’ (12 oktober 2018 t/m 31 maart 2019), met vele bruiklenen uit internationale musea.

Mediapartner van de tentoonstelling is Historisch Nieuwsblad.
Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Rijksmuseum van Oudheden