Selecteer een pagina
Beeldbepalende apparaten uit techniekcollectie van NEMO bieden blik op de technologische vooruitgang – Op 15 oktober aanstaande opent in NEMO de vernieuwde tweede verdieping Technium. De tentoonstellingen op deze verdieping van het Science Museum gaan over techniek en ‘maken’. Onderdeel van Technium is de Innovatie Galerij, een tentoonstelling van mooie, bijzondere apparaten en technologische innovaties van de afgelopen decennia. Zo zie je de eerste stofzuiger die volledig met de hand werd aangedreven en ontdek je waar de parlograaf uit 1911 überhaupt voor diende. Deze en andere objecten uit de erfgoedcollectie van NEMO laten zien hoe een technische revolutie tot stand komt door te maken, testen en verbeteren.

In de Innovatie Galerij toont NEMO bijzondere technische productontwikkelingen, van de 18e eeuw tot nu, in verschillende productdesigncycli. Zo zie je bijvoorbeeld de ontwikkeling van de ´Leidse fles´, de eerste methode om elektrische lading op te slaan, naar de huidige smartphone batterij. Een enorme stap in technische ontwikkeling én formaat. De vele erfgoedobjecten zijn voor de oudere bezoeker meestal een feest der herkenning . Voor de jongere bezoeker zijn de historische objecten juist een kennismaking met de geschiedenis van moderne apparaten. Na een bezoek aan de Innovatie Galerij weet je dat de kristalontvanger een oude radio is, en voor welk apparaat ´Der kleine Herkules´ het koosnaampje was.
NEMO Erfgoed Collectie
De erfgoedcollectie van NEMO bestaat voor een groot deel uit de collectie die in 2008 werd overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica. De objecten vertellen het verhaal van de mens en energie in de breedste zin van het woord: van koolspitslamp tot lantaarnpaal, en van stootspanningsgenerator tot antieke dynamo. De collectie bestaat uit meer dan 17.000 uiteenlopende, techniek gerelateerde voorwerpen. De erfgoedcollectie laat goed zien welke technische ontwikkelingen er in de afgelopen 150 jaar hebben plaatsgevonden. Naast de Innovatie Galerij als vaste plek voor het technisch erfgoed in NEMO, is in de toekomst op steeds meer plekken in het museum technisch erfgoed te bewonderen.
Technisch talent voor de toekomst
De Innovatie Galerij met objecten uit de erfgoedcollectie van NEMO is samen met de vele interactieve opstellingen onderdeel van de vernieuwde tweede verdieping. Hier maakt een breed publiek kennis met de techniek om ons heen. Zo brengt NEMO ook graag toekomstig technisch talent op een positieve manier in aanraking met techniek. “Nederland is een innovatief land. Om dit ook in de toekomst te blijven is het belangrijk te blijven investeren in goed geschoold technisch personeel. Dit begint bij interesse wekken voor techniek en laten zien hoe omvangrijk, belangrijk en spannend techniek eigenlijk is. Bij Technium in NEMO ontdek je hoe de wereld om je heen werkt en leert jong en oud hoe je zelf aan de slag kan met techniek.” Aldus André Kuipers, ambassadeur van Techniekpact en lid van de Raad van Advies van NEMO.
NEMO vernieuwt
De vernieuwde verdieping Technium en Innovatie Galerij zijn onderdeel van een grondige vernieuwing van alle tentoonstellingsverdiepingen van het Science Museum. Niet alleen krijgt elke verdieping een herkenbaar thema, ook voegt NEMO elementen toe die een rijkere ervaring bieden aan alle generaties die NEMO bezoeken. De Innovatie Galerij is hier een mooi voorbeeld van, omdat het gezinnen uitdaagt samen te onderzoeken met aandacht voor historie. De vernieuwing van Technium is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Stichting Zabawas draagt bij aan het educatieve aanbod dat bij Technium wordt ontwikkeld.