Longlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2016
De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016 is vandaag bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.
Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016:
- Machiel Bosman De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland (Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep)
- Philip Dröge Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje (Uitgeverij Het Spectrum)
- Bart Funnekotter De hel van 1812. Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland (Uitgeverij Prometheus)
- Elisabeth Leijnse Cécile en Elsa, strijdbare freules (Uitgeverij De Geus)
- Lodewijk Petram De vergeten bankencrisis (Uitgeverij Atlas Contact)
- Gert Oostindie Soldaat in Indonesië, 1945-1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis (Uitgeverij Prometheus | Bert Bakker)
- Chris Quispel Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa (Uitgeverij Verloren)
- Geerten Waling 1848. Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn (Uitgeverij Vantilt)
- Frank Westerman Een woord een woord (Uitgeverij De Bezige Bij)
- Annejet van der Zijl De Amerikaanse prinses (Uitgeverij Querido)
De jury van 2016 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Alexander Münninghoff, journalist en schrijver, tevens winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 met het boek De Stamhouder, Peter Raedts, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit; Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Ellen Snoep, projectmanager Maand van de Geschiedenis / Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant;
Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum en universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam.
Uitreiking
Op 17 september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 30 oktober 2016 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2016 uitgereikt door juryvoorzitter Henk van Os tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.
Libris Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.
De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement in Nederland.