Selecteer een pagina

Liefhebbers van de nieuwste gadgets en technieken moeten tijdens de Museumnacht Den Haag op zaterdag 21 oktober in het Mauritshuis zijn. Het museum test deze avond een unieke Augmented Reality Experience met een Microsoft HoloLens bij het schilderij Saul en David van Rembrandt. Bezoekers kijken via deze Augmented reality bril mee met het onderzoek dat naar het schilderij werd gedaan. Het is voor het eerst dat een museum deze nieuwe techniek inzet om het publiek een beter inzicht te geven in de achtergrond van een kunstwerk.

Kunstkijken 2.0
De techniek Augmented Reality laat de kijker een visuele laag zien bovenop de werkelijkheid. Bovendien kan de gebruiker interacteren met het beeld door middel van handgebaren. Door op een andere manier informatie over de kunstwerken aan te bieden ondergaan bezoekers een ervaring die veel dieper en breder gaat dan een reguliere audiotour of tekstuele informatie. Een ideale manier om het schilderij interactief te ontdekken.

Het Mauritshuis zag de mogelijkheden en heeft daarom samen met het Amsterdamse innovatiebureau Capitola en Microsoft deze vernieuwende tour ontwikkeld. Het Mauritshuis levert met deze beleving een innovatieve bijdrage op het gebied van publieksbegeleiding in musea.

De beleving richt zich op het onderzoek dat gedaan is tijdens de restauratie van het schilderij Saul en David. Bezoekers kunnen letterlijk door de bril van de onderzoeker meekijken, tot onder de verflagen.

Museumnacht in het Mauritshuis
Behalve de HoloLens-experience vinden er tijdens de Museumnacht nog veel meer spannende activiteiten plaats in het Mauritshuis. De avond heeft het thema Freak like me en dat komt terug in de verschillende activiteiten die plaatvinden in het Mauritshuis en Galerij Prins Willem V. Zo is er een Mauritshuis-versie van de welbekende escape room, worden er minicolleges georganiseerd waar mensen met een bijzondere passie aan het woord komen en vindt er in de Gouden Zaal een balletvoorstelling plaats.