Selecteer een pagina

De Antwerpse Musea blikken vooruit naar een feestelijk 2018

De Antwerpse Musea blikken vooruit naar een feestelijk 2018. Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens. Daarnaast brengt het Letterenhuis hulde aan Hugo Claus, het MAS | Museum aan de Stroom vervangt één van zijn vaste opstellingen letterlijk door ‘Feest!’ en het Red Star Line Museum viert zijn vijfde verjaardag met een expo van fotograaf Carl De Keyzer en een knallend feestweekend.

Caroline Bastiaens, schepen voor Cultuur: “Het hoogtepunt van volgend jaar is het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ met een veelvoud aan expo’s en andere culturele evenementen in onze stad en in samenwerking met vele culturele partners. Daarnaast zetten we ook Hugo Claus in de bloemetjes en vieren we feest in het MAS | Museum aan de Stroom en in het Red Star Line Museum. De agenda van onze stedelijke musea is in 2018 goed gevuld met een aanbod voor jong en oud.”      

Overzicht in chronologische volgorde:

Inrichting muziekkamer in het Snijders&Rockoxhuis
Museum Vleeshuis
vanaf 24.02.2018Op uitnodiging van het vernieuwde museum Snijders&Rockoxhuis richt het Museum Vleeshuis er een muziekkamer in, volledig gewijd aan de familie Duarte. Naast belangrijke muziekinstrumenten (zoals een Antwerps klavecimbel uit 1644), zullen er in de muziekkamer ook enkele zelden of nooit eerder publiek getoonde schilderijen te zien zijn, zoals een beschilderd klavecimbeldeksel van Maarten de Vos. In 2018 laat het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad het publiek kennismaken met een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen: de familie Duarte. Het museum brengt het muziekleven van deze achterburen van Rubens tot leven met een cd, een focusexpo, maandelijkse concerten en een stadswandeling.

Hugo Claus. Achter vele maskers
Letterenhuis
17.03.2018 – 1.07.2018

Curator Hilde van Mieghem belicht in de tentoonstelling het werk én de mens Hugo Claus (Brugge 1929 – Antwerpen 2008), een schrijver en beeldend kunstenaar die ervan hield een mistgordijn rond zich op te trekken en de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven. De bezoeker ontdekt de rijkdom en veelzijdigheid van het werk van Hugo Claus en beleeft zijn niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. De man achter de vele maskers treedt zo een beetje meer naar voor.

De expositie neemt de bezoeker mee door leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Ze krijgen een inkijk in het schrijfproces en ontdekt de verschillende fases ervan: hoe de roman De verwondering groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat. Verder wordt het verband gelegd tussen realiteit en fictie, door een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit bijvoorbeeld Het jaar van de kreeft. Volledige manuscripten van De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra kunnen in digitale versie worden doorbladerd en bekeken.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert
Vanaf 1.06.2018 tot januari 2019

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. De ruggengraat van het stadsfestival is een reeks tentoonstellingen waarbij Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019.

De Meester komt thuis
Rubenshuis
Vanaf 1/6/2018

Met het oog op Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert wordt de collectie van het Rubenshuis verder verrijkt. Het Rubenshuis voert al langer een succesvol bruikleenbeleid. Denk maar aan ‘Verborgen Van Dyck’ (Studie voor het hoofd van een Brussels magistraat) en ‘David Bowie’s Tintoretto’ (De Heilige Catharina) en ‘Portret van een dame en haar dochter’ van de Venetiaanse meester Titiaan. De komende maanden krijgen die gezelschap van nog een aantal meesterwerken. In de aanloop naar het festival worden de nieuwe aanwinsten bekendgemaakt. Toerisme Vlaanderen investeert mee in een duurzame toeristische ontsluiting van de nieuwe verwervingen tijdens het festival in 2018.

Michaelina
MAS i.s.m. Rubenshuis
1/6/2018 – 2/9/2018

Het Rubenshuis brengt de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689) en demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk is zonder meer grensverleggend te noemen. Het Rubenshuis is met deze tentoonstelling te gast in het MAS.

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque
M HKA i.s.m. KMSKA
1/6/2018 – 16/9/2018

Het M HKA plaatst de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse kunstenaars. Curator Luc Tuymans brengt dramatische barokwerken binnen in de experimentele ruimte van hedendaagse kunst en overweldigt de bezoeker door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met hedendaagse kunstenaars. De expo brengt via unieke bruiklenen nationale, waaronder een spraakmakende selectie van het KMSKA, en internationale topstukken samen. Een van de blikvangers in deze tentoonstelling is Five Car Stud van Edward Kienholz.

Experience Traps
Middelheimmuseum
1/6/2018 – 23/9/2018

Met ‘Experience Traps’ belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. Internationale hedendaagse kunstenaars waaronder William Forsythe, Bertrand Lavier en Bruce Nauman, worden uitgenodigd om, specifiek voor het museum en de openbare ruimte in de stad, nieuwe werken te maken. Die zullen zich bevinden op het kruispunt tussen architectuur, sculptuur en installatie, en respectievelijk zoomen ze in op verschillende stijlelementen kenmerkend voor het barokke cultuurgewricht: de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe-l’oeil …

Paul Kooiker – Studio
FOMU – Fotomuseum Antwerpen
28/6/2018 – 7/10/2018

Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Zo komt hij tot een eigen, aberrante kunstgeschiedenis. Zijn referentiekader richt zich vooral op de 20ste en 21ste eeuw, met kunstenaars zoals Hans Bellmer of Hans-Peter Feldmann. Voor dit project maakt hij een bijzondere, eenmalige uitstap naar de barok van de 17de en 18de eeuw, de barok van zowel Rubens als Rembrandt.

Baroque Book Design

Een verhaal over vriendschap en samenwerking
Museum Plantin-Moretus
28/9/2018 – 6/1/2019

Het Museum Plantin-Moretus zet tijdens het barokfestival boekontwerpers en Peter Paul Rubens in het bijzonder op de voorgrond. Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars? En welke visie dragen hedendaagse vernieuwers in het boekenvak uit? De tentoonstelling in het Museum Plantin-Moretus ‘Baroque Book Design, Een verhaal over vriendschap en samenwerking’ toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct.

Cokeryen – Photo Film Food. Tony Le Duc / Frans Snijders
Snijders&Rockoxhuis
28/9/2018 – 13/1/2019

De barokke schilder Frans Snijders (Antwerpen, 1579 – 1657) is beroemd om zijn jachttaferelen, imposante markttaferelen en stillevens. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Frans Snijders een scherp oog voor aantrekkelijke composities gemeen. Hij tovert met kleur en verheft basisvoedsel tot kunst. Voor de expo ‘Cokeryen – Photo Film Food’ brengt hij werken van Snijders en zijn tijdgenoten samen en confronteert deze selectie met eigen werk. Bijzonder in de beleving is ook de plek, het woonhuis en atelier van Frans Snijders zelf, dat in 2018 zijn deuren opent voor het publiek.

Monumentale Kerken Antwerpen
1/6/2018 tot 31/10/2018

Antwerpen telt vijf monumentale kerken waar barok en de leefwereld van Rubens ‘in situ’ tot leven komen. De majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Pauluskerk, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk. Deze kerken behoorden tot de meest gedreven opdrachtgevers van nieuw werk aan Rubens en zijn tijdgenoten. In 2018 wordt dit permanente aanbod nog beter ontsloten voor de bezoeker. In een nieuw parcours langsheen de vijf kerken kan de bezoeker het levensverhaal van Rubens ontdekken.

Barok Burez
MAS
Vanaf 1/6

In 2018 verwelkomt het MAS fotograaf-kunstenaar, Athos Burez, met een fotoreeks over barok. Met 30 beelden en installaties die getoond worden in de wandelboulevard zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Athos in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen.

Ook de Antwerpse kunstensector zet zijn schouders onder het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Tijdens dit festival herontdekt de stad haar barokke roots. Naast een kernprogramma van tentoonstellingen in de musea en de kerken brengt ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ een gevarieerd programma in de stad vol muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, dans, performances, wandelingen, ontwikkeld door en in samenwerking met heel wat klinkende namen uit de Antwerpse kunstensector.

Meer informatie is te vinden via www.antwerpenbarok2018.be en https://stadantwerpen.prezly.com/

Feest!
MAS | Museum aan de Stroom
Vaste expo vanaf 1.06.2018

Met deze expo is het alle dagen feest in het museum. Feest! neemt de bezoekers met al hun zintuigen mee in de wereldwijde tradities om de overgangsmomenten in het leven te vieren. De expo toont een unieke mix van feestobjecten uit verschillende museumcollecties, in een originele opstelling met een uitzonderlijke soundtrack. Meer info: http://www.mas.be

Vijf jaar Red Star Line Museum
Red Star Line Museum
21.09.2018

Tijdens de zomermaanden sluit het museum zijn deuren voor verbouwingswerken. Op 21 september zwieren de deuren terug open om de vijfde verjaardag van het museum te vieren met een feestweekend en een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Ingeweken Antwerpenaren brengen hun eerste vijf jaar in de stad in kaart en nemen de bezoekers mee in hun kleine en grote verhalen.

Meer info op www.redstarline.be

Instinct
Een brutale blik op de collectie
MAS | Museum aan de Stroom
18.10.2018 – 20.01.2019

De jongeren van MAS in Jonge Handen nemen in het najaar een verdieping van het museum over. Bezoekers laten zich instinctief leiden in deze unieke expo die de dierlijke kant van de museumcollectie toont met creatieve materialen en een wild programma.  Met deze brutale take-over van de collectie schrijven de jongeren een eigenzinnige definitie van wat een museum volgens hen moet zijn.

Meer info: http://www.mas.be

Higher Ground – Carl De Keyzer
Red Star Line Museum
31.10.2018 – 27.01.2019

In het najaar verwelkomt het museum fotograaf Carl De Keyzer met zijn beklijvende tentoonstelling ‘Higher Ground’. Waar hij met zijn project  Moments before the Flood de dreiging van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel in beeld bracht, denkt hij in Higher Ground verder. De Keyzer beeldt zich het dagelijks leven in van mensen die, weggejaagd door het wassende water, hun toevlucht zoeken in de bergen. De schoonheid van zijn beelden staat in schril contrast met het onderliggende verhaal van deze nieuwe vluchtelingen.

Meer info op www.redstarline.be

Zie ook de filmpjes op http://musea.tv