Selecteer een pagina

‘De muziekles’ van Johannes Vermeer na 20 jaar weer even te zien in Nederland
Het Mauritshuis toont meesterwerk in tentoonstelling Hollanders in huis

Den Haag, 23 september 2016 – ‘De muziekles’ van Johannes Vermeer is voor het eerst in 20 jaar weer te bewonderen in Nederland. Het meesterwerk, dat onderdeel uitmaakt van de Royal Collection, was in 1996 voor het laatst te zien in het Mauritshuis als onderdeel van de grote Vermeer-tentoonstelling. Het schilderij is dit najaar het hoogtepunt in de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection. Deze opent voor publiek op 29 september aanstaande. 

‘De muziekles’
‘De muziekles’ is één van de zeldzame stukken van Johannes Vermeer, van wie in totaal 36 schilderijen bewaard zijn gebleven. Het schilderij uit omstreeks 1660-1662 toont een dame en een heer bij een virginaal. Boven dit muziekinstrument hangt een spiegel die de voet van de schildersezel van Vermeer weerspiegelt. Het schilderij is in 1762 verworven door de Engelse koning George III, maar stond toen nog te boek als een werk van Frans van Mieris de Oude. Pas later werd duidelijk dat het om een werk van Vermeer ging. Het Mauritshuis heeft zelf drie schilderijen van zijn hand: Diana en haar nimfenGezicht op Delft en Meisje met de parel, maar een genrestuk van de kunstenaar ontbreekt in de collectie. Het museum is dan ook zeer verheugd dat het tijdelijk een vierde Vermeer kan laten zien.

Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection
De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstverzamelingen in de wereld en is één van de laatst overgebleven Europese koninklijke verzamelingen. Voor de tentoonstelling is een gevarieerde selectie gemaakt van de beste Hollandse genrestukken. In totaal gaat het om 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis, aangevuld met één werk van het Mauritshuis. Sleutelstukken in de tentoonstelling zijn ‘De muziekles’ van Johannes Vermeer en Vrouw in slaapkamer van Jan Steen. Daarnaast worden topstukken van de andere grote meesters van het Hollandse genrestuk getoond, zoals Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Willem van Mieris en Gabriël Metsu.

Kijk ook op https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/nieuwsarchief/2016/britse-koningin-leent-22-schilderijen-aan-mauritshuis/