
Siebold
Philipp Franz von Siebold (1796-1866) werkte als arts in Nagasaki, Japan, in een tijd dat Japan nog geheel afgesloten was van de rest van de wereld. Hij kreeg de kans om de planten en dieren in Japan te bestuderen en te verzamelen. Het grootste deel van de objecten van zijn verzamelingen bevindt zich in Leiden. De enorme natuurhistorische collectie wordt bewaard in Naturalis, de etnografische objecten die hij meebracht zijn in het Museum Volkenkunde, zijn kaarten en boeken in de Universiteitsbibliotheek. In de Hortus botanicus zijn nog steeds levende planten te vinden die Siebold meebracht. Een representatieve selectie van zijn gehele collectie is te zien in Japanmuseum SieboldHuis.
Uitgestorven Japanse wolf
De Siebold-collectie was de eerste grote verzameling van Japanse flora en fauna en bevat veel tot dan toe onbekende dier- en plantensoorten. Sommige daarvan zijn inmiddels uitgestorven. Dat geeft de collectie een grote wetenschappelijke waarde. Een van de topstukken is de (uitgestorven) Japanse wolf. Het opgezette exemplaar wordt getoond met bijbehorende skelet en schedel.
Bekend in Japan
Iedere Japanner kent dokter Siebold. Japanners leren op school over Siebolds invloed op de medische wetenschap en zijn meesterwerken zoals de ‘Flora Japonica (1835)’ en ‘Fauna Japonica (1833-1850)’.Ook Siebolds Japanse hondje ‘Sakura’ en zijn makaak gaan in deze tentoonstelling voor het eerst terug naar hun geboorteland. Door de bekendheid van Siebold zal de tentoonstelling veel aandacht krijgen en zullen de Japanners meer te weten komen over zijn leven, over het belang en de schoonheid van de natuurhistorische collectie die hij aanlegde en over de bijzondere band tussen Nederland en Japan.
Siebold verzamelde in zijn jaren in Japan, tussen 1823 en 1829, bijna 22.000 naturalia. De collectie van Naturalis omvat ongeveer 200 zoogdieren, 900 vogels, 750 vissen, 170 reptielen, meer dan 5.000 ongewervelde dieren, 890 mineralen en gesteenten, 6 fossielen, en 12.000 gedroogde planten. Ook liet hij door belangrijke Japanse kunstenaars, zoals Kawahara Keiga, prenten maken van de planten en dieren in zijn collectie. Een deel van deze collectie is nu al digitaal te vinden via Bioportal.