Selecteer een pagina

Mauritshuis en Madpixel tonen zeventiende-eeuwse meesterwerken als nooit tevoren

DEN HAAG, 10 november 2016 – Vanaf vandaag is het mogelijk om Vermeers Meisje met de parel en ‘Het aardse paradijs’ van Brueghel en Rubens van het Mauritshuis tot op de kwaststreek te bekijken op Gigapixel-formaat via de splinternieuwe ‘Second Canvas Mauritshuis’-app. Een wereldprimeur is de geïntegreerde infraroodfunctie, waardoor het mogelijk is om per vierkante millimeter onder de verflaag van een schilderij te kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het Mauritshuis heeft haar krachten gebundeld met Madpixel, een innovatief digitaliseringsbedrijf, om een deel van de collectie op een geheel nieuwe wijze te ontsluiten voor een groot publiek.

Door de Gigapixel-technologie is het mogelijk om tot op kwaststreek in te zoomen, waardoor onopvallende details van deze twee bekende schilderijen zichtbaar worden. De ‘Second Canvas Mauritshuis’-app neemt gebruikers mee op een digitale ontdekkingstocht door de collectie van het Mauritshuis, waarbij bezoekers op interactieve wijze kennis kunnen maken met acht andere kunstwerken in hoge resolutie. Bovendien is de app voorzien van een audiotour, waarbij het oog van de gebruiker door van de verteller over de schilderijen wordt geleid. Via de app is het eenvoudig om details uit de kunstwerken direct te delen via social media. Naast het Meisje met de parel van Vermeer zijn ook werken van kunstenaars als Rembrandt, Rubens, Brueghel, Avercamp en Steen in de app opgenomen.

Praktische Informatie
De “Second Canvas Mauritshuis”-app is te downloaden via de App-store en Google Play en kost €1,99. De app is beschikbaar in het Nederlands en Engels voor iPad, iPhone, Android en AppleTV. Preview: https://www.youtube.com/watch?v=iDGPsUkjBzw

Madpixel
The Mad Pixel Factory is een Spaans bedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in digitale innovaties in de wereld van kunst, cultuur en design. Het bedrijf is opgericht in 1999 en heeft sindsdien talloze instellingen technisch helpen innoveren. Eerder werd samengewerkt met het Prado in Madrid om de collectie te digitaliseren met Art-Gigapixel technologie. Meer informatie: www.madpixel.es

Mauritshuis
Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters hebben hun plaats in het klassieke interieur dat door de zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen een aangename sfeer ademt. Interieurs van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw.