Selecteer een pagina

De maand oktober staat bij Museum De Cruquius en Historisch Museum Haarlemmermeer bomvol activiteiten voor jong en oud. Op 3 en 4 oktober is het Weekend van de Wetenschap in Museum De Cruquius met op 3 oktober twee shows van Mad Science: verbluffende experimenten met vuur en ijs door gekke professors, en op 4 oktober een lezing voor kids door ‘Pop-up Wetenschapper’ en IJsmeeter Peter Kuipers Munneke (NOS) over gletsjers. Voor beide programma’s betaal je enkel de entreeprijs van het museum, maar de museumkaart is hiervoor niet geldig.

Mad Science
Gekke professors geven een techniek show over “Vuur en IJs”. Verbluffende experimenten met lucht, vuur en ijs! Met o.a. papier dat 120 keer sneller brandt dan gewoon papier, en met droogijs van -79 graden Celcius. Thei het ei, wie is dat? En douchen zonder water, kan dat wel? Kom naar de show en zie het met je eigen ogen. Van deze gekke professors leer je nog eens wat en het is leuk ook!
De shows zijn op 3 oktober. De shows beginnen om 14.00 en om 15.00 uur in Museum De Cruquius en zijn leuk voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol.

IJsmeester Peter
Op 4 oktober komt Peter Kuipers Munneke als ‘pop-up wetenschapper’ een lezing geven speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot)ouders. Peter is een heuse IJsmeester! Hij is onlangs nog op de Noordpool geweest om een weerstation te plaatsen op een gletsjer. De lezing start om 12.30 uur, inloop vanaf 12.15 uur. Aanmelden is verplicht via aanmelden@museumdecruquius.nl en vol = vol.
Peter vertelt over zijn lezing:
“Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee. Gelukkig zorgen dijken en duinen ervoor dat het droog blijft. Maar door het smelten van ijs op de Noord- en Zuidpool komt er steeds meer water in zee. Hoe hard het ijs smelt weet niemand precies. En dus ook niet hoe hoog de dijken moeten worden om droge voeten te houden. Peter Kuipers Munneke is weerman op tv, maar hij onderzoekt ook gletsjers. Dat zijn grote ijsrivieren die van de bergen stromen. In augustus was hij in het Noordpoolgebied om een weerstation neer te zetten op een gletsjer. Zo hoopt hij beter te begrijpen hoe snel het ijs smelt en hoe hoog het zeewater stijgt.”

Ook de herfstvakantie (17-25 okt) is vol gepland! In de middagen doe je mee met stoompractica waarbij je jouw eigen stoommachientje aandrijft met water, vuur en brandstof en bouw jij jouw eigen Cruquius met prachtige bouwplaten. Kijk voor alle informatie over deze activiteiten en meer in oktober op www.museumdecruquius.nl.