Openluchttentoonstelling Concepts of Time
Beelden In Leiden, 17 mei t/m 5 augustus
jong beeldhouwtalent op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden
In Concepts of Time geven beeldhouwers van nu betekenis aan het verleden
Of is het andersom? Beïnvloedt het verleden de expressie van beeldhouwers van nu? Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden gaf het bestuur van Beelden in Leiden dit thema mee aan gastcurator Sandrine van Noort (curator kunstcollectie LUMC). Zij nodigde tien jonge kunstenaars uit een beeld voor de open lucht te maken dat reflecteert op verschillende noties van tijd. Van 17 mei t/m 5 augustus staan de beelden van Juliaan Andeweg, Damian Kapojos, Jonathan van Doornum, Camile Smeets, Nynke Koster, Robbert Pauwels, Daniel van Straalen, Lillian Vlaun, Yair Callender en de winnaar van de Frans de Witprijs 2017, Rein Verhoef, op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Voor de meeste van deze kunstenaars is het de eerste keer dat zij werk voor de openbare ruimte hebben gemaakt.
Zoektocht naar betekenis van tijd
De geselecteerde kunstenaars onderzoeken verschillende concepten van tijd en putten uit films, literatuur of kunst en gebruiken fragmenten in nieuwe voorstellingen. De beschikbaarheid van gegevens uit steeds grotere databanken op internet speelt hierbij een rol. Beeldhouwers hebben in de afgelopen vijftig jaar hun artistieke grenzen verlegd: beeldhouwkunst kan tegenwoordig een installatie zijn, een bewegende machine of een lichtobject. In een tijd waarin veranderingen snel gaan, zijn veel kunstenaars – als een antenne – in staat die veranderingen te registreren en daarop te reageren. In deze zoektocht naar nieuwe betekenis blijkt dat zij in een analyse van het heden regelmatig teruggrijpen op parallellen of analogieën uit het verleden.
Al 200 jaar van nu – RMO
De tentoonstelling Concepts of Time sluit aan bij de viering dit jaar van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (RMO). De reflectie en visie van de kunstenaars op heden en verleden sluit aan bij het motto van het Rijksmuseum van Oudheden: ‘Al 200 jaar van nu’. Het RMO met haar vermaarde collecties uit het oude Egypte, de klassieke oudheid, het oude Nabije Oosten en de archeologie van Nederland, laat zien waar de kunsten haar oorsprong vonden. Precies deze oorsprong is de inspiratie voor de kunstenaars die in 2018 deelnemen aan Beelden in Leiden. Vanuit de Klassieke Griekse beeldhouwkunst is de hedendaagse beeldhouwkunst ontstaan. Dit gegeven maakt de samenwerking van Beelden in Leiden met het Rijksmuseum van Oudheden evident en spannend.
Satelliettentoonstellingen
Op drie locaties in Leiden zijn gedurende de hele zomer satelliettentoonstellingen van Beelden In Leiden te zien; in het Rijksmuseum van Oudheden, Galerie LUMC en het voorterrein van het LUMC tonen kunstenaars werk waarmee ze reflecteren op het verleden.
Folkert de Jong
Voor de deelnemende kunstenaars organiseerde Beelden in Leiden een masterclass. Dit jaar werd deze verzorgd door beeldend kunstenaar Folkert de Jong. Juist omdat geschiedenis een belangrijke rol speelt in zijn werk. Tevens zijn t/m 2 september twee van zijn bronzen beelden uit de serie The Holy Land op het voorterrein van het LUMC te zien.
Juryprijs is genoemd naar de Leidse kunstenaar Frans de Wit
Jaarlijks onderdeel van Beelden in Leiden is de uitreiking van de Frans de Witprijs aan de deelnemende kunstenaar die het meest vernieuwende werk heeft gemaakt. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag. Daarnaast wordt de kunstenaar uitgenodigd het volgend jaar weer deel te nemen aan Beelden In Leiden. Dit jaar bestaat de vakjury uit Maarten Bertheux, curator en oud conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, Jeannette ten Kate, directeur van Art Connector en Guido Geelen, kunstenaar en oud-deelnemer aan Beelden in Leiden.
Beelden in Leiden biedt jaarlijks een uitdagend podium voor beeldhouwtalent. De uitdaging bestaat uit een opdracht voor het maken van een kunstwerk voor de openbare ruimte in een door ons opgegeven thema. Beelden in Leiden wordt georganiseerd door een grote groep Leidse kunstliefhebbers en vrijwilligers en gesteund door, o.m. het Mondriaanfonds, Fonds1818, de gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden en Leiden Marketing. De tentoonstelling heeft voor het eerst plaatsgevonden in de zomer van 2012.
Voor in de agenda
Beelden in Leiden – Concepts of Time
17 mei tot en met 5 augustus 2018
Openluchttentoonstelling: Hooglandse Kerkgracht, Leiden. Gratis toegang
Informatiepunt en Galerie met klein werk van de deelnemende kunstenaars: Hooglandse Kerkgracht 8 (di t/m zon 12.00 – 17.00 uur)
Rijksmuseum van Oudheden 17 mei t/m 9 september: www.rmo.nl/tentoonstellingen
Galerie en voorterrein LUMC 23 mei t/m 2 september: www.lumc.nl/kunst