Selecteer een pagina

Naturalis neemt skelet op in collectie

Vandaag is het Walvisteam van Naturalis Biodiversity Center gearriveerd in de haven van Harlingen. Het team ontleedt daar de komende dagen de potvis die gisteren voor de kust van Den Helder overleed. Het gaat om een uitzonderlijk exemplaar: het is een van de grootste potvissen tot nu toe aangetroffen in Nederland. Om deze reden zal de potvis vanaf 2019 in het nieuwe Naturalis tentoongesteld worden.

Uitzonderlijk groot
De overleden potvis is een volwassen mannetje, een van de grootsten tot nu toe. Het dier is bijna 17 meter lang en weegt ongeveer 50.000 kilo (officiële meting volgt). Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam van Naturalis het dier in de haven van Harlingen. Het dier is zo groot dat er extra leden toegevoegd zijn aan het team. Het team verwacht tot en met zaterdag 30 juni nodig te hebben om het dier te bergen.

Onderzoek naar doodsoorzaak
Toen het dier maandag 25 juni werd opgemerkt, was het verzwakt en vertoonde het gedesoriënteerd gedrag. Potvissen zijn de grootste tandwalvissen en worden gekenmerkt door hun enorme ‘neus’, die ze gebruiken bij diepe duiken in de oceaan. Vanaf 2 kilometer diepte jagen ze op pijlinktvissen, hun enige bron van voedsel. Dat is ook de reden waarom een verdwaalde potvis in de ondiepe Noordzee het vaak niet redt. Onderzoek naar de doodsoorzaak van de walvis wordt uitgevoerd door het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. In hun laboratorium bekijken zij de organen en weefsels op afwijkingen, ziektes en bacteriën.

Rol van Naturalis
Naturalis komt altijd in actie wanneer een walvis is overleden; voor berging, onderzoek en conservatie. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie. Zo kunnen wetenschappers wereldwijd er onderzoek aan doen. Het betreft onderzoek aan de anatomie en evolutie van walvissen, aan de ontwikkeling van en variatie binnen de soort, en via DNA en parasieten aan herkomst, ziektes en bedreigingen. We kunnen walvissen helpen beschermen en hopelijk strandingen helpen voorkomen als we meer weten over hoe en waar ze leven en hoe ze aan hun einde komen.

Nieuw Naturalis
Naturalis bouwt op dit moment aan een nieuw museum en onderzoeksinstituut dat medio 2019 opent. Naast dit potvisskelet is er in het nieuwe museum uiteraard een ereplaats voor het 66 miljoen jaar oude skelet van T. rex Trix. Wegens de verbouwing is het museum vanaf maandag 3 september 2018 geheel gesloten. Meer informatie over de verbouwing op naturalis.nl/vernieuwing.