Selecteer een pagina

Vrijdag 12 juli 2019 is aan de Oude Singel in Leiden, ter hoogte van de entree van het net vernieuwde en heropende Museum De Lakenhal, het beeld ‘Rembrandt in schildersjas’ geplaatst. Het werk van beeldhouwer Gabriël Sterk werd onthuld door wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur van de gemeente Leiden, Yvonne van Delft.

Het beeld markeert de bijzondere band van Rembrandt met Leiden, de stad waar hij werd geboren op 15 juli 1606, ruim 400 jaar geleden. De onthulling van het beeld is de opmaat naar feestelijke activiteiten in de stad tijdens de aankomende Leidse Rembrandt Dagen, de geboortedag aanstaande maandag en de bestaande Rembrandt-route in Leiden. Deze route doet onder andere ook het museum aan.

In Museum De Lakenhal zijn op dit moment 2 werken van Rembrandt te zien, ‘de Brillenverkoper’ (ca. 1624) en ‘Historiestuk met zelfportret van de schilder’ uit 1626. Dit najaar op 2 november opent de tentoonstelling Jonge Rembrandt-Rising Star in Museum De Lakenhal waar het talent, de pijlsnelle ontwikkeling en de vroege jaren van Rembrandt centraal staan. Zo laat Leiden in dit Rembrandt-jaar op velerlei wijzen de unieke verbinding met de meester zien.

Het werk ‘Rembrandt in Schildersjas’ van Gabriël Sterk (Vleuten-De Meern, 1942) is door de kunstenaar aan de gemeente in bruikleen gegeven en zal aan Oude Singel tot het einde van de tentoonstelling Jonge Rembrandt-Rising Star (t/m 9 februari 2020) te zien zijn. Voorheen was het beeld te bewonderen in de Hermitage in Amsterdam. Gabriël Sterk is een Nederlandse beeldhouwer, gevestigd in Frankrijk en is onderscheiden met onder andere de Prix de Rome.

(foto: persbericht Museum De Lakenhal, geen naam van fotograaf vermeld)