Het Mauritshuis in Den Haag kijkt terug op een innovatief en spraakmakend jaar, met projecten zoals het onlangs gelanceerde Meet Vermeer (Ontmoet Vermeer). De verwachting is, dat het jaar wordt afgesloten met een bezoekersaantal van 442.000 voor het Mauritshuis en de Galerij Prins Willem V. Deze maand is het aftellen naar 2019, het Rembrandtjaar, begonnen.
Bezoekersaantallen
Het Mauritshuis ontving in 2018 meer buitenlandse bezoekers. Van de verwachte 412.000 bezoekers aan het Mauritshuis kwamen er 140.000 uit het buitenland. De top 5 van herkomstlanden van bezoekers bestaat uit Japan, Verenigde Staten, Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk. Dit jaar merkte het museum een opvallende stijging van 20% meer Chinese bezoekers t.o.v. 2017. Nederlanders blijven vooral afkomen op de tijdelijke tentoonstellingen in het museum, zoals de tentoonstellingen Jan Steen Vertelt en National Trust: Hollandse meesters uit Britse landhuizen (nog te zien tot en met 6 januari 2019).
Galerij Prins Willem V
Voor het eerst dit jaar konden bezoekers met hun entreekaartje voor het Mauritshuis ook Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof bezoeken. In Galerij Prins Willem V zijn ruim 150 oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis te bezoeken, waaronder werken van Steen, Rubens en Potter. De bezoekersaantallen in de Galerij komen naar verwachting in 2018 uit op 30.000.
Innovatief en spraakmakend 2018
Op initiatief van het Mauritshuis lanceerden Google Arts & Culture en 17 culturele partners begin december het eerste virtuele Vermeer-museum ter wereld via het platform Meet Vermeer. Hoogtepunt is de Pocket Gallery: een tentoonstelling van alle 36 bekende werken van de Hollandse oude meester in de Google Arts & Culture-app die gebruikmaakt van augmented reality. Offline organiseerde het museum twee projecten waarbij bezoekers op zaal live mee konden kijken bij werkzaamheden die normaal achter de schermen plaatsvinden: de eerste fase van het onderzoek naar Meisje met de parel en de restauratie van het oudste schilderij uit de collectie De bewening van Christus, (c. 1460-1464) van Rogier van der Weyden.
Vooruitblik: Rembrandt, Johan Maurits en Nicolaes Maes
Op 31 januari trapt het Mauritshuis het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw 2019 af en toont voor de eerste keer in zijn bestaan alle achttien schilderijen die nog aan Rembrandt zijn toegeschreven en ook ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Een tentoonstelling over hoe het Rembrandtbeeld zich in de loop der eeuwen heeft gewijzigd. Van de achttien schilderijen zijn er elf onbetwist van de hand van de meester, bij twee werken plaatsen we tegenwoordig vraagtekens rondom de toeschrijving en vijf schilderijen worden niet meer erkend als een ‘Rembrandt’.
Vanaf 4 april 2019 is een tentoonstelling te zien over de beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Het Mauritshuis had al langer het plan om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Begin dit jaar was er een publiek debat met veel media-aandacht over de omgang met koloniaal erfgoed in relatie tot het Mauritshuis. Dit naar aanleiding van het opslaan van een replica buste van Johan Maurits, die voorheen in de foyer stond. In de aankomende tentoonstelling wordt naast kunstwerken uit de eigen collectie ook de replica getoond.
Aan het eind van het Rembrandt-jaar presenteert het Mauritshuis de eerste grote, internationale tentoonstelling over het werk van één van Rembrandts meest veelzijdige leerlingen: Nicolaes Maes.
Tentoonstellingsoverzicht 2019
Mauritshuis en Rembrandt
31 januari – 15 september 2019
Bewogen beeld
Op zoek naar Johan Maurits
4 april – 7 juli 2019
Hallo Rembrandt!
20 juli – 15 september 2019
Nicolaes Maes (werktitel)
17 oktober 2019 – 19 januari 2020