Selecteer een pagina

Aan de slag als kunstenaar in tekenatelier ‘Studio RMO’

Kunst kijken en zelf kunst maken, dat kan vanaf 16 juni in Studio RMO, het nieuwe kinderatelier in het Rijksmuseum van Oudheden. Door de handen uit de mouwen te steken, te kijken en te tekenen ontdekken kinderen de kunst van oude Grieken en Romeinen én hun eigen talent. Met een boekje vol kijk- en tekenopdrachten, meesterwerken om te onderzoeken en een kleurenexperiment voelen ze zich al snel een echte kunstenaar! Tot en met augustus is er op speciale dagen een museumrestaurator live in de studio aan het werk. Studio RMO is open tot en met 30 september 2018, tijdens de schoolvakanties òòk op maandag.

Kijk op www.rmo.nl/studiormo

Tweeduizend jaar geleden maakten de Grieken en Romeinen de mooiste beelden van goden en helden, zoals de beroemde Venus van Milo, gespierde atleten of de god Apollo die net een reuzenslang heeft gedood. Die zijn allemaal te zien in Studio RMO – niet de echte beelden, maar levensechte kopieën van gips van meer dan honderd jaar oud. Gekke en creatieve opdrachten in een tekenboekje dagen iedereen uit om ze goed te bekijken en zelf als een kunstenaar aan de slag te gaan met potlood en papier. Ook worden de mooie mythologische verhalen over de goden en helden verteld en al kijkend en tekenend wordt duidelijk hoe zulke mooie beelden tweeduizend jaar geleden zijn gemaakt. De gipsen beelden zijn wit maar de originelen van marmer waren ooit in bonte kleuren geverfd. Met gekleurd licht en kleurplaten kunnen kinderen de Griekse krijger Aristion weer een kleurtje geven. Museumrestaurator Renske werkt midden in Studio RMO aan een gipsen beeld van de godin Athena. Met geduld en grote precisie verwijdert ze alle viezigheid, ze zet losse deeltjes weer vast, lijmt breuken en vult ontbrekende stukjes weer aan. Ook beantwoordt ze vragen van bezoekers. Renske’s werktijden staan op www.rmo.nl/studiormo

De gipsen beelden in Studio RMO zijn kopieën van beroemde beelden van marmer. Die zijn honderden jaren geleden gevonden in Griekenland en Italië en zijn daarna verkocht over de hele wereld. In die tijd, zonder vliegtuigen, was het moeilijk om de wereld af te reizen om al die beelden te bekijken. Daarom zijn een heleboel kopieën van gips gemaakt voor scholen, universiteiten en musea, onder andere in Leiden. In het Rijksmuseum van Oudheden staan de gipsen kopieën inmiddels al meer dan honderd jaar verstopt in de opslag. Speciaal voor Studio RMO zijn ze weer tevoorschijn gehaald.

Op zaterdag 24 juni viert het museum samen met Kidsproof Leiden een tekenfeest omdat Studio RMO open is, zie www.rmo.nl/tekenfeest Het tekenboekje bij Studio RMO kost €2,95 en is te koop bij de kassa. Bij Studio RMO zijn museumlessen voor het basis- en voortgezet onderwijs en tekenlessen voor volwassenen.

In Studio RMO zijn beelden te zien uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, het Allard Pierson Museum (Amsterdam), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel) en van een privéverzamelaar.

‘Studio RMO’ is mede mogelijk gemaakt door Bruynzeel. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.