Selecteer een pagina

T. rex Trix bijna klaar voor reis naar Leiden

Vanaf 10 september is T. rex Trix het middelpunt van de tentoonstelling T. rex in Town

HILL CITY - Het skelet van T rex Trix in opbouw. Naturalis en het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota, Verenigde Staten, werken aan het opbouwen van de gigantische vleesetende dino, de Tyrannosaurus  rex. Zij werd in 2013 gevonden in Montana. Afgelopen tijd is zij geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door experts in de VS in nauwe samenspraak met Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis. Afgelopen dagen was Naturalis in de VS om de vorderingen te zien. Trix is bijna gereed om op reis te gaan naar Leiden. FOTO MARTEN VAN DIJL / NATURALIS

HILL CITY – Het skelet van T rex Trix in opbouw. Naturalis en het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota, Verenigde Staten, werken aan het opbouwen van de gigantische vleesetende dino, de Tyrannosaurus rex. Zij werd in 2013 gevonden in Montana. Afgelopen tijd is zij geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door experts in de VS in nauwe samenspraak met Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis. Afgelopen dagen was Naturalis in de VS om de vorderingen te zien. Trix is bijna gereed om op reis te gaan naar Leiden. FOTO MARTEN VAN DIJL / NATURALIS

Afgelopen tijd is er hard gewerkt door Naturalis en het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota aan de gigantische vleesetende dino, de Tyrannosaurus rex. De T. rex werd in 2013 gevonden in Montana. Zij is geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door experts in de VS in nauwe samenspraak met Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis. Naturalis is momenteel in de VS om de vorderingen aan het skelet te bekijken. Trix is bijna gereed voor haar reis naar Leiden.

Tentoonstelling T. rex in Town

Op 10 september 2016 opent Naturalis in Leiden de nieuwe tentoonstelling T. rex in Town. Bezoekers van Naturalis gaan 66 miljoen jaar terug in de tijd, naar het einde van het dinotijdperk. Het hoogtepunt van de expositie is Trix, het door Naturalis opgegraven skelet van de vleesetende dinosaurus Tyrannosaurus rex. De T. rex wordt op spectaculaire wijze opgesteld; nooit eerder kon een bezoeker zo dichtbij komen. En als enige ter wereld is bij deze T. rex de echte, loodzware schedel op het echte skelet gemonteerd.

Dino’s komen tot leven

Je stapt letterlijk in de wereld van T. rex met dino-expert Anne Schulp als gids. Levensechte dinorobots brengen het geologisch tijdperk Krijt tot leven. Roofdinosauriërs knagen aan een Tenontosaurus en een Hadrosaurus verdedigt haar nest. Eén T. rex neemt een hap van zijn lievelingseten, een Triceratops. Een ander is in gevecht met een Ankylosaurus.

Oog in oog met T. rex

En dan sta je oog in oog met Tyrannosaurus rex. Het skelet is een van de drie meest complete skeletten ter wereld. Omdat een T. rexschedel loodzwaar is, werd deze nooit eerder op het skelet tentoongesteld. Bij Naturalis is dit voor het eerst in een museum wel het geval. Bezoekers zien wat de botten prijsgeven over het turbulente leven van het gigantische dier. Trix is volumineus en gaaf, haar botten zijn in zeer goede staat.

Sneller fietsen dan T. rex

In de volgende zaal vol is de bezoeker zelf aan zet. Met speelse interactieve spelelementen kun je zelf of samen met onderzoekers op zoek naar antwoorden. Zo komen ouders en hun kinderen erachter of ze een goede dinosnack zijn. En hoe hard moeten ze fietsen om een hongerige T. rex voor te blijven?

Kijk live mee in het Dinolab

Het lievelingsmaaltje van T. rex was Triceratops. Het onderzoeksteam van Naturalis graaft momenteel botten van maar liefst vijf triceratopsen op in Amerika. In het Dinolab werken de paleontologen aan het prepareren van deze fossielen. Bezoekers kunnen deze paleontologen het hemd van het lijf vragen.

Zelf graven in de dinotijd

Bezoekers kunnen zelf een fossiel opgraven en hun vondst vergelijken met andere botten van vroeger en nu. In de weekenden en vakanties bouwen kinderen hun eigen dinowereld met speelgoeddino’s, planten, echte stenen en fossielen. Alle activiteiten, arrangementen en lesprogramma’s rond de tentoonstelling T. rex in Town zijn te vinden op t-rex.naturalis.nl.

Openingstijden en kaarten bestellen

De tentoonstelling is van 10 september 2016 tot en met 4 juni 2017 te bezichtigen in Leiden. Naturalis is elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets voor T. rex in Town zijn alleen online te koop, waar je een starttijd kunt reserveren. Volwassenen betalen €13,50, jongeren tot en met 17 jaar €10. Alle prijzen en meer informatie zijn te vinden op de themapagina T. rex in Town: t-rex.naturalis.nl.